Latin név:
Hypsugo savii
(Bonaparte, 1837)
Angol név:
Savi's pipistrelle
Német név:
Alpenfledermaus

Fej és test hossza:
40-54 mm
Alkar hossza:
30-36,5 mm
Farok hossza:
31-42 mm
Testtömeg:
5-10 g

Leírás

Kis termetű faj. Hasonlít a Pipistrellus-fajokra, de valamivel erősebb testalkatú. Arcorra széles, erős. Füle rövid, alapja széles, fülfedője megnyúlt. A háton a bunda színe a barna többféle árnyalata lehet, a hasi oldal szürkésbarna. A fül és a vitorlák barnásfeketék. Az utolsó két farokcsigolya túlnyúlik a farokvitorlán.

Helyzete Európában és Magyarországon

Európa déli részén nem ritka, de állománya valószínűleg csökkent. Sehol sem tömeges, keveset tudunk róla. Magyarországon a településeken mára országosan elterjedté vált, de ritka.

Szálláshelyei

Eredeti hazájában inkább hegyvidéki faj. Szálláshelyeit, szülőkolóniáit épületek zugaiban, sziklarepedésekben, faodúkban alakítja ki. Télen pincékbe, barlangokba, padlások melegebb részeire húzódik. Hazánkban szinte kizárólag épületlakó így egész évben épületek réseiben, panelhézagokban találjuk.

Vadászterületei

Röpte nem túl gyors, de fordulékony. Általában magasan, nyíltabb, ligetes helyeken vadászik. Táplálékállatairól keveset tudunk.

Vonulás

Életmódjáról nagyon keveset tudunk, de valószínűleg nem tesz meg nagy távolságokat. Leghosszabb bizonyított vándorlása 250 kilométer volt.

Elterjedési terület

A mediterrán régió faja: elterjedési területe Spanyolországtól Kis-Ázsiáig, északon csak a Déli-Alpokig, délen Észak-Afrikáig húzódik. IUCN elterjedési térkép ide kattintva érhető el.

Védettsége

Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.


Alpesi denevér